Kaj je Coil?

Coil omogoča spletnim ustvarjalcem, da monetizirajo svoje spletne vsebine z mikroplačili v realnem času.

COIL

Coil je zagonsko podjetje iz San Francisca (ZDA), ki razvija nov poslovni model za splet. Ta poslovni model temelji na rešitvi, imenovani Web Monetization, ki omogoča spletnim ustvarjalcem, da monetizirajo svoje spletne vsebine na drugačen način kot do sedaj.

Splet trenutno trpi zaradi poplave oglaševanja in preživetih poslovnih modelov. Web Monetization na drugi strani predstavlja odprt, enostaven, učinkovit in samodejen način za kompenzacijo dela spletnih ustvarjalcev.

WEB MONETIZATION IN ILP

Web Monetization je JavaScript brskalnik API, ki omogoča ustvarjanje dvosmernih plačilnih tokov med uporabniškim agentom in spletnim mestom. Za monetizacijo spletnih strani uporablja ILP mikroplačila.

ILP ali Interledger Protocol je odprt paket protokolov za povezovanje različnih omrežij: digitalnih denarnic, blochchainov, nacionalnih plačilnih sistemov, bank …

ILP omogoča spletnim ustvarjalcem, da svojo spletno stran, blog ali YouTube kanal monetizirajo z mikroplačili v realnem času in v izbrani valuti (XRP, BTC, ETH, LTC, EUR, USD).

Do nedavnega ni obstajal odprt in nevtralen protokol za prenos denarja. Interledger zagotavlja preprosto in valutno-agnostično metodo za prenos majhnih količin denarja. To odpira možnost pretakanja denarja, zaradi česar je spletna monetizacija sedaj končno mogoča.

KOMU JE NAMENJEN COIL?

Coil je nastal iz potrebe, da omogoči čim bolj enostavno izmenjavo informacij in vrednosti med udeleženci na spletu. Obstoječa monetizacija spletnih vsebin (npr. Google Ads) namreč ni primerna za vse spletne ustvarjalce. Model, ki ga razvija Coil, predstavlja alternativo plačanim oglasom, ki postajajo čedalje bolj številni in moteči za ubiskovalce spletnih strani.

Coil je namenjen tako spletnim ustvarjalcem kot naročnikom.

Spletni ustvarjalci lahko s prijavo v Coil začnejo monetizirati svoje spletne vsebine, ne glede na to koliko bralcev oziroma obiskovalcev imajo. Spletni ustvarjalci lahko monetizirajo svoje članke, videoposnetke, live streame ali celotne spletne strani ne da bi bili odvisni od oglasov. Na ta način se lahko še bolj posvetijo vsebini in svojim sledilcem.

Coil naročniki plačujejo mesečno naročnino (trenutno 5 USD). Z obiskovanjem spletne strani, na kateri je omogočena Coil monetizacija, darujejo majhen del svoje mesečne naročnine v obliki mikroplačila ustvarjalcu te spletne strani. V zameno jim je na voljo spletna vsebina brez nadležnih oglasov.

Mikroplačila v realnem času predstavljajo veliko bolj privlačen način spletne monetizacije kot obstoječi model, ki temelji na plačanih oglasih najboljšemu ponudniku.

POVEZAN ČLANEK: Kako monetizirati WordPress spletno stran z XRP?