Ripple

KAJ JE RIPPLE?

Ripple je ameriško tehnološko podjetje iz San Francisca, ki zagotavlja najučinkovitejše rešitve v čezmejnem plačilnem prometu s pomočjo blockchain tehnologije. Cilj ustanovitve podjetja je implementacija Interneta vrednosti.

Internet vrednosti (Internet of Value) je naslednja stopnja v razvoju internetne infrastukture, znotraj katere bi se denar (ali katera koli druga vrednost) lahko premikal tako hitro, preprosto in učinkovito kot se danes premikajo informacije.

Internet je v zadnjih 20 letih doživel izjemen napredek na področju razvoja tehnologije komunikacij in izmenjave informacij, ne pa tudi na področju razvoja tehnologije financ.

V vodstvu podjetja Ripple radi navajajo primer, da je še vedno hitreje dostaviti denar na drugi konec sveta fizično z letalom kot pa z uporabo zastarele bančne tehnologije, ki poravnava denarne transakcije šele po 3 ali 4 delovnih dneh.

Počasne bančne poravnave niso edini problem, ki obstaja v čezmejnem plačilnem prometu. Drugi problemi, s katerimi se panoga sooča, so visoke provizije in nezanesljivost transakcij, zaradi česar se uporabniki obstoječih storitev srečujejo z visokimi stroški poslovanja ali celo z izgubljenimi sredstvi.

Da bi odpravili pomankljivosti in slabosti v čezmejnem plačilnem prometu so pri Ripple razvili Interledger Protocol, ki podpira njihovo globalno plačilno omrežje RippleNet, ki vključuje banke, plačilna podjetja in druge finančne institucije.

ZGODOVINA PODJETJA RIPPLE

V javnem medijskem prostoru je včasih mogoče slišati, da je podjetje Ripple ustvarilo XRP Ledger in digitalno sredstvo XRP. To ne drži. Res pa je, da je ista skupina ljudi, ki je ustvarila odprtokodno tehnologijo razčlenjene glavne knjige, imenovane XRP Ledger, kasneje ustanovila podjetje Ripple.

David Schawartz (Ripple, CTO) o nastanku XRP

Eden od kasnejših ustanoviteljev podjetja Jed McCaleb je svojo idejo o Consensusu predstavil na forumu Bitcoitalk maja 2011, kjer ga je s projektom Ripple seznanil Mike Hearn. Originalni projekt Ripple, ki je nastal že leta 2004, je delo Kanadčana Ryana Fuggerja, ki je oblikoval kreditno mrežo, v kateri je bil ves denar predstavljen kot dolg.

Jed McCaleb je želel ustvariti bolj decentraliziran sistem od tistega, ki si ga je zamislil Fugger, zato je k sodelovanju povabil dva izjemna razvijalca, ki sta mu pomagala razviti XRP Ledger. David Schwartz se je projektu pridružil novembra 2011, Arthur Britto pa februarja 2012.

Schwartz in Britto sta napisala prvo delovno verzijo zamisli in določila temeljna načela, na katerih počiva XRP Ledger. Ključna komponenta Ripple protokola je ILP, ki ga je prispeval Stefan Thomas.

Skupini se je avgusta 2012 pridružil Chris Larsen, ki je postal CEO. Mesec dni kasneje, septembra 2012, so se Jed McCaleb, Arthur Britto in Chris Larsen s Pogodbo ustanoviteljev zavezali, da bodo 20% XRP zadržali zase, preostalih 80% XRP pa podarili novo ustanovljenemu podjetju Opencoin.

POVEZAN ČLANEK: XRP ali Ripple? V čem je razlika?

Zaradi razhajanj vodstva glede bodoče usmeritve je član uprave Jeb McCaleb leta 2014 zapustil Opencoin in ustanovil konkurenčni projekt Stellar.

Podjetje Opencoin, ki je bilo kasneje preimenovano v Ripple Labs oziroma Ripple, ima sedež v San Franciscu (ZDA) in pisarne v drugih delih sveta (New York, London, Luksemburg, Dubai, Mumbai, Singapur, Tokio, Sydney).

Ključni ljudje podjetja danes so Brad Garlinghouse (CEO), David Schwartz, Asheesh Birla (SVP of Product) in Marcus Treacher (SVP of Customer Success). Nekdanji CEO Chris Larsen opravlja funkcijo izvršnega predsednika podjetja.

XRP LEDGER

Čeprav ima podjetje Ripple še vedno v lasti velik del celotne razpoložljive količine XRP, to še ne pomeni, da ima nadzor nad XRP Ledgerjem. H kodi XRP Ledgerja lahko prispevajo vsi, ki to želijo, ne glede na to ali gre za posameznike, institucije, Ripple ali druga podjetja.

Protokol je izrecno zasnovan tako, da preprečuje, da bi katera koli stranka postala nepogrešljiva in ne vsebuje nobenega mehanizma, ki bi udeležencu omogočil, da omeji ali prepove dostop drugim.

POVEZAN ČLANEK: Kaj je XRP?

XRP Ledger lahko uporablja vsakdo brez prethodnega povabila, saj ni centralnega organa, ki bi ga podelil. Noben udeleženec tudi ne more ustaviti ali omejiti transakcij drugih udeležencev.

ESCROW

Zaradi zagotavljanja likvidnosti in zdravja XRP trga, so se v podjetju Ripple maja 2017 zavezali, da bodo večji del XRP, ki jih ima podjetje v lasti, dali v hrambo. Dano zavezo so izpolnili decembra 2017, ko so zaklenili 55 milijard XRP na ločen, kriptografsko zavarovan račun.

Funkcija Escrow na XRP Ledgerju namreč omogoča strankam, da zaklenejo željeno količino XRP za določen čas oziroma dokler niso izpolnjeni določeni pogoji.

Ripple je s pomočjo omenjene funkcije zaklenil 55 milijard XRP s 55 ločenimi pogodbami v višini 1 milijarde XRP, ki se iztečejo vsakega prvega dne v mesecu, začenši z januarjem 2018 (mesec 0). Zadnja, 55. pogodba, se tako izteče julija 2022 (mesec 54).

Po preteku vsake izmed 55 pogodb bo odklenjena 1 milijarda XRP, s katero bo Ripple zagotavljal, da bo na trgu v vsakem trenutku dovolj razpoložljive količine XRP. Odklenjena količina XRP bo na trgu ponujena potencialnim institucionalnim investitorjem. Vso količino XRP, ki v tekočem mesecu ne bo dobila novega lastnika, bo Ripple konec meseca vrnil v hrambo, na konec rotacije (mesec 55).

Z uporabo funkcije Escrow je odpravljena bojazen, da bi Ripple preplavil trg z ogromno količino XRP, ki jih ima v lasti. Delež XRP, ki ga ima podjetje v lasti, je mogoče preverjati v javno objavljenih četrtletnih poročilih podjetja.

SWIFT

Ripple je bil ustanovljen kot plačilno podjetje, ki bi na trgu čezmejnih plačil izpodrinilo monopolno pozicijo belgijskega podjetja SWIFT, ki ima več kot 46 let izkušenj, 3000 zaposlenih in 10000 partnerskih bank in finančnih institucij v 200 neodvisnih državah in ozemljih.

Ripple želi poravnavati institucionalna, čezmejna plačila z digitalnim sredstvom XRP. Uporaba univerzalnega plačilnega sredstva v mednarodnem plačilnem prometu bi pomenila veliko in pozitivno spremembo, saj bi odstranila potrebo po vezavi ogromnih denarnih sredstev na nostro-vostro računih in izboljšala likvidnost udeležencev.

Da bi odpravili pomankljivosti in slabosti v obstoječem čezmejnem plačilnem prometu so pri Ripple razvili RippleNet.

RIPPLENET

RippleNet je globalno plačilno omrežje, ki so ga pri podjetju Ripple razvili na podlagi XRP Ledgerja. Tu je potrebno povdariti, da je XRP Ledger odprtokodno omrežje, ki pripada vsem, medtem ko je RippleNet izključno last podjetja Ripple.

RippleNet povezuje banke, plačilna podjetja, finančne institucije, borze digitalnih sredstev, korporacije in druge udeležence v mrežo, ki omogoča hitre, enostavne, zanesljive in cenovno konkurenčne transakcije na globalnem nivoju.

Ripple s svojo plačilno mrežo RippleNet gradi obsežen plačilni sistem, ki bo uporabljal XRP kot univerzalno sredstvo za poravnave. XRP bo udeležencem omogočil likvidnost na zahtevo.

Ripple svojim strankam ponuja 3 glavne produkte:

  • xCurrent – Programska rešitev, ki bankam omogoča takojšnjo poravnavo čezmejnih plačil s sledenjem od konca do konca.
  • xRapid – Nizkocenovna likvidnostna rešitev, ki jo poganja XRP. Drastično izboljšuje likvidnost uporabnika.
  • xVia – Preprost API dostop do RippleNeta za izvrševanje plačil v realnem času, obogaten z informacijami, kot so računi ipd.